Bezoek ons
Het Graanlab
shape-186 orange

Het Graanlab

In de innovatieplek van de Graanrepubliek komen we samen om de vraag te onderzoeken: Hoe kunnen we producten telen én maken op een manier die een positieve en echt duurzame impact heeft op onze bodem, onze gemeenschap en de mensen die onze producten consumeren? Hoe benaderen we zo'n grote vraag? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Wat goed is voor de bodem, is ook goed voor ons mensen.

 

oude graanrassen

Oer graansoorten voor nieuwe smaken

Wij kiezen graansoorten op basis van smaak, kwaliteit en veerkracht. Met de juiste combinatie winnen de smaken van het graan aan diepte en rijkdom naarmate het groeit in de zware minerale klei. Terwijl een gezond microklimaat wordt gecreëerd voor deze en toekomstige oogsten. Het graan kan dieper wortelen, heeft minder last van schimmels en heeft minder meststoffen nodig. Maar omdat graan in het verleden meestal werd geteeld voor de massa in plaats van voor de kwaliteit, vergt het opsporen van deze graansoorten echt speurwerk. Vaak moeten we op reis naar Denemarken of Schotland om deze vergeten schatten terug te vinden!

Boer Hero:

"Wat mensen vaak vergeten is dat het voedsel dat zij eten door iemand is verbouwd, iemand met een gezin, een gemeenschap. Wij boeren zorgen maandenlang voor de gewassen voordat ze kunnen worden geoogst, onze kennis, passie en vindingrijkheid gaat op aan het kweken van deze prachtige planten. Ik vind het geweldig dat mensen echt zien hoeveel er in hun voedsel omgaat en welk verschil zij met hun keuzes kunnen maken."

 

Nieuwe manier van Boeren

Nieuwe manieren van boeren

Wij telen op basis van smaak en kiezen de graansoort voor zijn toepassing, of dat nu brood of whisky is. Deze graansoorten zitten boordevol smaak, maar brengen minder op. En daar komt een nieuwe vorm van boeren om de hoek kijken. We rouleren en wisselen gewassen in stroken land, waardoor de voedingsstoffen van onze bodem behouden blijven en we ons beschermen tegen ziekten en onkruid, waardoor we minder chemicaliën en kunstmest gebruiken. Omdat de natuur prachtig divers is, presteert de bodem het best wanneer deze wissel gewassen niet uitsluitend uit graan bestaan, dus als je goed kijkt, kun je in onze product variëteit een aardse biet of maniakale kool ontdekken.

Boer Gert

"Geroosterde venkel als avondeten? Klinkt geweldig voor ons, maar wist je dat insecten eigenlijk niet tegen de geur ervan kunnen? Daarom gebruiken we het als een natuurlijk afschrikmiddel om onze gewassen te beschermen. De natuur begrijpen loont echt."

Nieuwe manier van maken

Nieuwe manieren van maken

Wij beginnen onze experimenten met een verzoek en een bewezen vraag die door onze makers is vastgesteld. Als de boeren en makers samen het antwoord hebben gevonden binnen een graanras, beginnen we met het zaaien van een kleine partij en vermenigvuldigen in vermeerderings velden. Als de vermeerdering succesvol is, zaaien we een proefveld en doen we een reeks productie testen. Hebben we goud (en graan) gevonden? Dan starten we een proef door 1 tot 2 hectare land in te zaaien. Dit is het spannendste deel: bewijzen we de toepassing, of bezwijken we onder de onkruiddruk? Als we succesvol zijn, kunnen we op aanvraag telen. Makkelijk genoeg, denk je? Nou, smaak kan niet worden overhaast - een volledige cyclus duurt 2 tot 5 jaar.

Smaakboerderijen

Smaakboerderijen

Ons Graanlab opereert op dezelfde locatie als boeren en makers en heeft een eigen innovatielab in de Graanrepubliek. Benieuwd wat we hierna in petto hebben? We werken momenteel toe naar een toekomst van 'smaakboerderijen' waar in kleinschalige makerijen ter plekke op de boerderij brood kunnen bakken of portioneel kunnen vermouten.

Experimenten

Studenten Jildou en Lisanne leidden dit experiment en trokken 1000 potten thee. Thee? Ja! Want eerst trekken we thee uit de haver. Dan voegen we honingklaver en veldbonen concentraat toe voor eiwitten.

Haverklavermelk

De haver in onze haverklavermelk is ingezaaid met een onderlaag van klaver en veldbonen. Waarom? Door de klaver en de veldbonen kan de haver dieper wortelen en de stikstof actief vastleggen. Maar we verbouwen niet zomaar klaver, we vinden honingklaver de onbetwiste smaak winnaar omdat die een heerlijke kruidensmaak aan onze melk geeft. En de veldbonen voegen een extra stoot eiwitten toe! We hebben ook een barista Haverklaver melk om mooi schuim te maken.

 

bekijk dit product

Dan voegen we honingklaver toe en veldbonen concentraat voor de eiwitten.

Yespers granola

De missie van Yesper is om voorgoed een einde te maken aan voedselverspilling. Bij Yesper wordt fruit gered en verwerkt tot creatieve en vooral lekkere producten. Voor hun granola wordt het geredde fruit gebruikt met een samenstelling van knapperige voedzame noten, zaden, pitten en wat extra gedroogd fruit. Dit is geen doorsnee granola: de havervlokken zijn zachtjes geroosterd, zodat ze heerlijk knapperig en zoet zijn op de natuurlijke manier. 

 

bekijk dit product

Nieuwsgierig geworden?

Wil je zien wat we doen? Kom dan op bezoek! Je kunt langskomen in de Oude Remise en ons proeflokaal, het Graanlab bezoeken of een Graanrepubliek Experience bij ons boeken. Maak je klaar voor een smaakervaring.

Bezoek de Oude Remise