Bezoek ons
de Graanrepubliek
shape-4
shape-169

Over de Graanrepubliek

Graanrepubliek werkt voortdurend aan het verbeteren van ons voedselsysteem voor de allerbeste smaak. Wij zijn een coöperatie van lokale boeren en ondernemers met de missie om duurzaam gebruik te maken van de Groningse kleigronden en de manier waarop mensen over voedsel denken te veranderen.

Wie de naam Graanrepubliek hoort, denkt misschien aan het gelijknamige boek van Frank Westerman. En dat is geen toeval. Het boek gaat immers over hoe minister Sicco Mansholt na de Tweede Wereldoorlog boeren stimuleerde om de vruchtbare grond van Oost-Groningen te gebruiken om massaal graan te verbouwen. Mansholts doel was ervoor te zorgen dat niemand in Nederland ooit nog honger zou lijden. En de uitgestrekte graanvelden zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in Groningen. Maar tegenwoordig wordt het grootste deel ervan gebruikt voor de intensieve landbouw, waardoor de bodem wordt uitgeput.

Wij vinden het tijd om ons voedselsysteem op zijn kop te zetten en smaak centraal te stellen. Wij bewijzen dat een gezonde bodem en een rijke smaak één op één verbonden zijn.

 

Onze visie

Smaak moet groeien

Wij doen dit met samenwerking in de kortst mogelijke, lokale toeleveringsketen waar iedereen waarde creëert en ontvangt. Allemaal in één gebied. Daarom is elk Graanrepubliek product een co-productie: een creatieve uiting van onze boeren en makers in samenwerking met elkaar en met het land zelf. Bij de Graanrepubliek draait het écht allemaal om smaak.

 

Wie we zijn

De Graanrepubliek is een coöperatie van iedereen in de graan keten. Maak kennis met enkele boeren en een smaak expert. 

 

Boer Jaap

Boer Jaap

"We willen mensen niet vertellen wat ze moeten eten, we willen mensen inspireren en ondersteunen bij het maken van de keuze voor voedsel dat lekker, voedzaam en goed voor ons land is."

Boer Gert

Boer Gert

"Het mooie van deze manier van telen zijn de toegevoegde smaaklagen aan onze producten. Vergelijk het met muziek, het gewone graan dat je krijgt is maar één noot, maar dat van ons is muziek. Ik kan niet wachten tot mensen het gaan proberen."

Smaak expert Laurens

Smaak expert Laurens

"Bij Graanrepubliek (ver)bouwen we producten rond smaak. Smaak is waar we beginnen, smaak is alles. En voor een onberispelijke smaak moet je grond natuurlijk gezond zijn, je land natuur inclusief, je manier van werken collaboratief."

Onze partners

Onze ambitie is oneindig, omdat de wereld grote ideeën nodig heeft. En die ideeën worden bedacht, uitgevoerd en bewezen door mensen die niet bang zijn om hun handen vuil te maken. Daarom werken we samen met mensen die weten wat ze doen. Onze partners zijn onder andere Hooghoudt, Vermaat Groep, The Young, Dollard Whisky, Eggens, Graansilo, Bakker Wiebrand, Moj Lemonade, Marne Mosterd, Mont Blanc Foods, Landgoud, Agrifirm, Afeer en Hanzehogeschool.

De Innovatiekeuken

De Graanrepubliek, begeleidt door ASQA Subsidies B.V., zet in op de ontwikkeling van een eigen productassortiment. Hiervoor investeert de Graanrepubliek in een Innovatiekeuken in de Oude Remise te Bad Nieuweschans. De Graanrepubliek zal zich met de Innovatiekeuken gaan richten op receptuurontwikkeling voor producten die vanuit de Graanrepubliek vermarkt zullen gaan worden. De Innovatiekeuken kan daarmee worden aangemerkt als het hart van de Graanrepubliek, deze zal cruciaal zijn in de gehele marketing en productontwikkeling.

  • Leader
  • Provincie Groningen

Leer meer over wat we doen in ons Graanlab

Bekijk onze laatste experimenten en graansoorten.

het graanlab

Het graanlab