Brood in huis met Bakker Wiebrand #supportyourlocals


Ga naar de webshop

Het ontstaan, terug naar de Korrel

2014- De Graanrepubliek is een nieuw concept voor het beleven van oude graansoorten, met als motto: 'Terug naar de korrel!'. De Graanrepubliek is opgericht door Gert Noordhoff en Bouwe Ruiter. De Graanrepubliek wil consumenten weer kennis laten maken met de rijke en unieke smaak van oude graansoorten. Gert Noordhoff“ Het eerste veldje was bij ons in 2012 op een piepklein stukje van 200 m2 Emmer, de rassen: Rode Tirol en Blanc. Granen zijn zo ontzettend veelzijdig in toepassingsmogelijkheden. Je kunt er eindeloos meer mee dan alleen malen en bakken. Sommige granen kunnen bijvoorbeeld goed toegepast kunnen worden in een risotto. Of in een salade. Voor dat doel hebben we de Graanrepubliek uitgeroepen, met als centrale waarden nuchterheid, transparantie en een eerlijke verdeling."

Coöperatie de Graanrepubliek, Groninger landmark

2017- Eén van de initiatiefnemers van de Coöperatie is landbouwkundige Peter Brul. Hij is rond 2015 in contact gekomen met Freek Ruis. Voor Freek ging het aanvankelijk alleen maar om een mouterij te realiseren, in combinatie met een kleine brouwerij om te testen en een proeflokaal om ook workshops te organiseren voor de klanten. Gedurende de gesprekken werden de plannen groter en kwamen ze tenslotte uit bij de Oude Remise. De gemeente Oldambt heeft zelfs laten weten dat dit het middelpunt van de ‘Graanrepubliek’ moet worden. Het Waddenfonds heeft het project in 2016 subsidie verleend samen met de provincie Groningen en Gemeente Oldambt.

Ontwerp Graansmaaklaboratorium

2020 - Onder regie van het Retailcollectief werkt een creatief en bevlogen team aan de herontwikkeling van de Oude Remise en toveren dit prachtige erfgoed om naar een duurzaam, creatief en leerzaam Graansmaaklaboratorium. Spring-studio, de creatieve ontwikkelaars van MSLW en het Haarlemense communicatie bureau Tape vertalen vanuit een onderscheidende positionering de identiteit naar architecteur, interieurontwerp, huisstijl en design.