images/granen/graanoogst-300.jpg

Graansoorten

Granen worden al meer dan drie miljoen jaar gebruikt als voedsel voor mensen en zijn voorouders. Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van cultuurgewassen uit de familie van de grassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen. Er zijn diverse soorten granen met verschillende eigenschappen.

Eenkoorn

Eenkoorn wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Tarwe is bijvoorbeeld meer dan 10.000 jaar geleden ontstaan als gevolg van een kruising van een wilde grassoort met eenkoorn. Voor al deze soorten geldt overigens dat er flinke verschillen zijn in eigenschappen en inhoudsstoffen.

Lees meer

Emmertarwe

Gedomesticeerde emmertarwe werd al zo'n 9000 jaar geleden verbouwd in onder andere Egypte. Emmer is één van de graansoorten die zo'n 2000-3000 jaar geleden in Nederland werden verbouwd op zogenaamde raatakkers. In Nederland zijn duizenden hectaren raatakkers bekend.

Lees meer

Gerst

Gekiemde gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whisky. Omdat er minder gluten in voorkomen wordt het tegenwoordig minder gebruikt voor brood.

Lees meer

Haver

Haver is een heel specifieke graansoort met bijzondere eigenschappen. Het was ooit de meest verbouwde graansoort in Nederland, onder andere omdat het geschikt was voor arme gronden.

Lees meer

Oberkulmer rotkorn spelt

Spelt

Spelt wordt wel beschouwd als een soort oer-tarwe, die door kruising uit andere soorten is ontstaan. Toch heeft het heel andere eigenschappen in vergelijking met tarwe. Er bestaan veel mengvormen van met overgangen naar moderne tarwe.

Lees meer

Tarwe
Tarwe is naast rijst en mais één van de voornaamste voedingsgewassen van de wereldbevolking. Gewone tarwerassen worden ingedeeld naar groeiseizoen; zomer of wintertarwe. Ook worden ze wel verdeeld in hard en zacht.

Lees meer

graanrepubliek black