Historie van dit oerbrood

Desembrood bestaat al eeuwen. Het hoort heel erg bij ons land. Tot aan de 19de eeuw werd er hier alleen maar brood met desem gebakken. Gist werd pas later als rijsmiddel ontdekt. Hier vlakbij, over de grens, in Duitsland is desembrood nog altijd heel erg populair. Ook in Nederland wordt dit zware smaakvolle brood opnieuw populair.

Desembrood. Echt krokant en een hele volle smaak.

Desembrood is oerbrood. Brood waarbij desem (een papje dat bestaat uit melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten) zorgt voor een spontane en natuurlijke vergisting. Dat kost tijd. En in die tijd gebeuren er prachtige dingen in het meel. Het langdurige proces zorgt ervoor dat vezels, mineralen en vitaminen beter beschikbaar zijn om in ons lichaam te worden opgenomen. Én daarbij krijgt het brood ook nog eens meer smaak. Wow, brood met karakter: Robuust krokante korst, stevige bite met eigenzinnige, volle smaak!

Proces volgens methode Wiebrand

Wiebrand maakt 15 soorten brood met tarwe als hoofdbestanddeel en een aantal van puur spelt. Hij experimenteert met oergranen uit de regio. Wiebrand vertelt “Ik krijg meel binnen en dan begint het bakproces: het afwegen van diverse soorten op basis van de eigen recepten. Vervolgens kneden met water en een uur laten staan. Van nature ontstaat er een proces in het deeg wat daarna het kneden vergemakkelijkt. En na een uur voeg ik er desem en zout bij. Na het kneden gaat het deeg in de bulkrijs. Dit betekent dat het 3 a 4 uur staat in een bak, waarin het deeg tussentijds gekeerd word. Daarna wordt het afgewogen op een goede hoeveelheid per brood. Vervolgens vindt de na-rijsplaats, hierin staat het deeg een hele nacht in de koeling. Nu is het klaar voor de oven, het deeg gaat op de schieter en er komt een snee in de bovenkant. In de oven geef ik flink stoom om het rijsproces zo lang mogelijk te laten doorgaan. En na drie kwartier is het brood klaar. Afkoelen en eten. Dat is het.”

Op deze manier geeft Wiebrand het gevoel van de Graanrepubliek door naar de toekomst. Op nieuw zoeken naar kansen. Een plek waar een positieve sfeer hangt.