Slim vermarkten

 

De 3d-granen willen we als nieuw biologisch landbouwsysteem en landschapselement gaan ontwikkelen en vermarkten. Dat doen we in de vorm van slimme en innovatieve producten. De bijzondere smaak, de historische en regionale link, en de bijdrage aan de biodiversiteit en een mooi landschap, zijn daarbij de ‘Unique Selling Points’.

 

De strategie is dat consumenten de ­producten kopen en beleven. Op die manier dragen ze bij aan een mooi en aantrekkelijk ­Groninger landschap. Voor de telers betekent dit dat ze oude graansoorten op een rendabele en ­duurzame (biologische) wijze kunnen telen.

 

Binnenkort meer. Kijk op deze website, en houd onze facebookpagina in de gaten!

Bloemen en Bijtjes

Op weg naar bier van 100% Gronings Graan.

 

Zomerbier Bloemen & Bijtjes is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Graanrepubliek en Bax Bier. Een mooie stap in de richting van bier gemaakt van 100% lokaal, Gronings, graan. Een belangrijk bestanddeel van dit bier is Emmer (een oergraan) dat geteeld is door de Graanrepubliek. Dit graan geeft het bier een prettige fris-moutige romige smaak.

 

Brouwer Jeroen Bax: “Vroeger was Groningen een belangrijke bierstad. De stad kende vele tientallen brouwerijen. Het graan dat voor het brouwen van bier nodig was werd geteeld in de Ommelanden. In de loop der jaren zijn de brouwerijen verdwenen en inmiddels verdwijnt het brouwgerst dat in de provincie wordt geteeld via anonieme ketens naar de wereldmarkt. Wij willen ons bier weer zo veel mogelijk brouwen van Gronings graan. Dit is een eerste stap. Naast reguliere gerstemout gebruiken wij daarom Emmer van de Graanrepubliek. Wij hopen dat wij over niet al te lange tijd ook het gerstemout uit de provincie kunnen betrekken, maar zover is het nog niet. Daarvoor zal er een mouterij moeten worden gestart. Inmiddels zijn daarvoor ook de eerste plannen”.

 

Maar er is nog iets bijzonders aan de hand met het bier. Het “Bloemen en bijtjes-bier” is een ode aan de pogingen van akkerbouwers in Groningen om natuur en landbouw weer met elkaar te verenigen. Gert Noordhoff, teler van de Graanrepubliek: “de Emmer is geteeld volgens het principe van ‘3D-granen’: door de graanpercelen worden klavers gezaaid om nectar te kunnen bieden voor insecten, die het steeds moeilijker hebben in ons schralere landschap. Daarnaast helpen de klavers om de bodem gezond te maken: de bacteriën die in de worteluiteinden van de planten zitten binden stikstof uit de lucht en geven die af aan de bodem. Hierdoor wordt de bodem als het ware natuurlijk  ‘gevoed’. De percelen van de Graanrepubliek zijn dus: ‘Goed voor Bodem, Buik en Bij’. Het project ‘3D-granen’ wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Groningen, Gemeente Groningen en Leader Oost-Groningen”.

 

Dorst gekregen?

Bloemen & Bijtjes is de hele zomer op de tap verkrijgbaar in het Proeflokaal van Bax Bier aan de Friesestraatweg in Groningen. Ook is het bij diverse horecagelegenheden in- en om Groningen verkrijgbaar. Vraag er vooral naar.

In de winkel van Bax Bier zijn ook losse flesjes te koop, net als bij de meeste Slijterijen van Mitra in Nederland. Als het bier niet op voorraad is, kan het altijd worden besteld.

Proost! Op een zonnige toekomst met meer bier gemaakt met 100% lokaal, Gronings, graan.